OBAMA NE BLEFIRA U VEZI SA IRANOM

Američki predsjednik Barak Obama iznio je do sada najpotpuniju prijetnju Iranu da Amerika ne blefira kada upozorava na mogućnost da bi vojna akcija mogla biti pokrenuta za sprečavanje Teherana u namjeri da dođe u posjed atomske bombe.
https://i2.wp.com/blogs.telegraph.co.uk/news/files/2010/10/barack-obama2_1211622c.jpg

Obama je naglasio da u trenutnu politiku SAD spada diplomatski pritisak, politička izolacija i ekonomske i razarajuće sankcije bez presedana.

Američki predsjednik je, ukazujući na mogućnost trke za nuklearnim naoružanjem u najnasilnijem regionu na svijetu, predvidio da bi, ukoliko bi Teheran uspio u svojim namjerama da dođe do nuklearnog naoružanja, četiri ili pet zemalja Bliskog istoka pokušalo da učini isto.

Obama je istakao da nije prihvatljivo da Iran dođe u posjed nuklearnog naoružanja, ali je i upozorio da je protiv preventivnog napada na Islamsku Republiku.

Šef Bijele kuće dodao je da ne blefira u prijetnjama američkom akcijom ukoliko bi Iran proizveo nuklearno naoružanje, ali da smatra da bi prijevremeni napad Teheranu donio saosjećanje.

“Mislim da iranska i izraelska vlada priznaju da kada SAD kažu da je neprihvatljivo da Iran posjeduje nuklearno naoružanje, Vašington misli ono što navede”, istakao je Obama.

On je nedvosmisleno odbacio izraelska strahovanja da bi se SAD mogle uzdržati od sprečavanja nuklearnog naoružanja Irana, poručujući da je to potpuno suprotno od njegove politike neširenja atomskog naoružanja.

Američki predsjednik je dodao da misli da izraelska vlada “priznaje da on, kao predsjednik SAD, ne blefira ali da isto tako ne ide okolo i objelodanjuje namjere Vašingtona”.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: