Sport podstiče inteligenciju

Poznato je da svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću pozitivno utiče na zdravlje i dobro raspoloženje, a sada su naučnici dokazali da sport podstiče i inteligenciju.
Image and video hosting by TinyPicU studiji grupe istraživača sa Univerziteta Južne Karoline, objavljene u časopisu “Journal of Applied Physiology, ističe se da sportske aktivnosti povećavaju nivo energije u mozgu i pomažu mu da brže i efikasnije radi.”Sport održava mozak mladim”, navodi vođa istraživanja dr Mark Dejvis.

Za kratko vrijeme, redovnim vježbanjem smanjujemo mentalnu tromost i postajemo vispreniji.Do ovih zaključaka naučnici su došli serijom testova na laboratorijskim miševima od kojih je jedan dio svakodnevno trčao na pokretnoj traci, dok je drugi plandovao u kavezu.

Nakon osam nedjelja, ispostavilo se da je u mozgu miševa koji su vježbali došlo do značajnog mitohondrijalnog razvoja. Ne samo da je primijećena pojava novih mitohodrija, već je uočena i povećana komunikacija između moždanih ćelija.Iako je istraživanje obavljeno na životinjama, dr Dejvis smatra da je “razumno pretpostaviti da se isti proces dešava i u ljudskom mozgu”.

(nezavisne)

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: