Trebinje

P Trebinje je grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegoine. Trebinje ima veoma važan geografski položaj jer se nalazi na granici sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Položaj Trebinja je veoma važan za njegov turistički razvoj jer je od svjetski poznatog turističkog sjedišta – Dubrovnika udaljen 27 km, a od Herceg Novog 45 km. Novi put koji je otvoren u proljeće 2009. godine, omogućio je udobnije i brže putovanje na relaciji Trebinje – Herceg Novi. 
Kroz grad protiče rijeka Trebišnjica poznata kao najveća svjetska ponornica, ali zbog izgradnje brane na donjem dijelu korita, izgubila je taj naziv. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana i smatra se jednim od najljepših gradova u BIH i šire. Klima je blaga – primorsko-kontinentalna. Jeseni su toplije od proljeća i snjeg je veoma rijetka pojava.

 

Trebinje krase očuvani stari grad i palače mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom ljepotom. U samom gradu se nalazi petnaest pravoslavnih hramova, a okružuju ga manastiri Dobrićevo, Tvrdoš, Zavala, Petro Pravlom marastir i Hercegovačka Gračanica što sve sačinjava veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma.

Trebinje je grad čuvenog pjesnika Jovana Dučića po čijoj je želji sagrađen hram na brdu Crkvina iznad Trebinja. Hram je posvećen Presvetoj Bogorodici i rađen je po ugledu na manastih Gračanicu na Kosovu. Osin hrama, na Crkvini su izgrađeni i parohijski dom, galerija, amfiteatar, česma, mala crkvena knjižara i ljetnja bašta. Pjesnikova želja je bila da bude sahranjen u Trebinju, tako da su njegovi posmrtni ostaci preneseni iz Amerike u Hercegovačku Gračanicu.

 

Manastir Zavala potiče iz devetog vijeka i nalazi se na rubu Popovog polja, u podnožju planine Ostrog. Unutrašnjost crkve je 1619. godine ukrasio poznati srpski slikar, hilandarski monah Georgije Mitrofanović. U manastiru Zavala iskušenik je bio Sveti Vasilije Ostroški koji je rođen u obližnjem selu Mrkonjići.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: